جستجوی نام محصول

از

تومان

تا

تومان


مواد شیمیایی مجموعه ای از ترکیبات و ترکیبات شیمیایی هستند که از عناصر شیمیایی مختلف تشکیل شده اند. این مواد شامل اتم ها، مولکول ها و یون هایی هستند که از طریق واکنش های شیمیایی با یکدیگر تعامل می کنند و خصوصیات مختلفی را می توانند از جمله رنگ، بو، طعم، حالت جامد، مایع یا گازی داشته باشند. مواد شیمیایی در صنایع مختلف از جمله داروسازی، کشاورزی، صنایع پتروشیمی، الکترونیک، مواد غذایی کاربرد دارند و نقش بسیار مهمی در زندگی روزمره انسان ها دارند.برای مشاوره رایگان، بررسی کاتالوگ و خریدمواد شیمیایی با کارشناسان دلکو صنعت تماس بگیرید.

 

مواد شیمیایی چیست؟

اگر به اطرافمان نگاه کنیم متوجه می شویم که اجسام موجود در خانه یا محل کار عموما از مواد شیمیایی  تشکیل شده است. به طور کلی هر ماده ای که دارای حجم و جرم باشد (جامد، مایع، گاز) یک ماده شیمیایی است. یک ماده شیمیایی می تواند یک عنصر خالص مثل آهن یا نقره باشد یا می تواند یک ترکیب شیمیایی مانند آلیاژهای مختلف فلزی، مواد پلیمری یا سیلیکونی تشکیل شود.

مواد شیمیایی

ساده ترین تعریف از یک ماده شیمی این است که یک ترکیب شیمیایی، یک سری ویژگی ثابت دارد و از روش فیزیکی نمی توان به این واکنش شیمیایی دست پیدا کرد و فقط می توان با شکستن پیوند آن به اجزا دیگر تجزیه نمود. مواد شیمیایی می تواند یک ماده ساده، یک ترکیب شیمیایی یا یک آلیاژ باشد.

 

مواد شیمیایی

برای متمایز کردن نام یک ماده شیمیایی و یک مخلوط عموما به آنها پسوند خالص اضافه می کنند. یکی از اصلی ترین و ساده ترین ماده شیمیایی، آب خالص است. آب (h2o) از دو هیدروژن و یک اکسیژن تشکیل شده است و این مقادیر در آب هیچ وقت تغییر نمی کند. لازم به ذکر است که هیچ ماده شیمیایی با خلوص ۱۰۰٪ وجود ندارد و میزان ناخالصی در ماده های مختلف به کاربرد آن بستگی دارد.
مواد شیمیایی در ۴ حالت جامد، مایع، گاز و پلاسما در جهان وجود دارند که می توان با واکنش شیمیایی در فشار و دماهای گوناگون در فاز آنها تغییر ایجاد کرد. به عبارتی دیگر هر ماده ای که بتواند فضایی را اشغال کند و دارای حجم و جرم، بو و مزه باشد یک ماده شیمیایی است.

 

شیمی چیست؟

شیمی به معنی دانش برسی عناصر و ترکیبات می باشد. ترکیبات شیمیایی ساخته شده از اتم، مولوکول و یون است و دانش شیمی بر روی عملکرد، رفتار و تاثیرگذاری مواد مختلف بر همدیگر تمرکز دارد.

 

مواد شیمیایی

دسته بندی مواد شیمیایی

مواد شیمیایی معمولاً بر اساس ترکیب شیمیایی، خصوصیات فیزیکی، و کاربردهایشان دسته بندی می شوند. در ادامه، دسته بندی مهمی از مواد شیمیایی را بررسی می کنیم:

 

مواد آلی و مواد معدنی

در ادامه به این دو دسته بندی بیشتر می پردازیم

دسته بندی مواد شیمیایی
دسته بندی شرح
مواد آلی شامل ترکیباتی با اتصالات کربنی هستند که مانند هیدروکربن ها، الکل ها، کربوهیدرات ها، پروتئین ها و غیره
مواد معدنی شامل عناصر شیمیایی خالص یا ترکیباتی بدون اتصالات کربنی مانند آهن، آلومینیم، سیلیکات ها و غیره

 

مواد آلی ترکیبی

مواد آلی ترکیبی به دو گروه پلیمرها و نیمه رساناها تشکیل شده است

دسته بندی مواد آلی
دسته بندی شرح
پلیمر موادی که از ترکیب تکراری واحدهای سازنده شان به دست می آیند، مانند پلی اتیلن، پلی استایرن و غیره
نیمه رسانا موادی که خصوصیاتی بین مواد آلی و مواد معدنی دارند، مانند سیلیسیم و گرمانیم.

 

مواد فرار و مواد غیرفرار

این مواد به دو دسته تقسیم شده که به شرح زیر می باشند.

دسته بندی مواد فرارا و غیر فرار
دسته بندی شرح
مواد فرار در شرایط استاندارد، به حالت گازی تبدیل می شوند، مانند گازهای هلیوم و نیتروژن.
مواد غیر فرار در شرایط استاندارد، به حالت مایع یا جامد تبدیل می شوند، مانند آب و طلا.

 

مواد خام و مواد پالایش شده

شامل مواد زیر می باشد.

دسته بندی مواد خام و مواد پالایش شده
دسته بندی شرح
مواد خام موادی که از منابع طبیعی استخراج می شوند و دارای خلوص کمی هستند.
مواد پالایش شده موادی که از مواد خام با استفاده از فرآیندهای پالایش و تصفیه به دست می آیند، مانند نفت خام و برق.

 

این فقط چند دسته از دسته بندی های مواد شیمیایی هستند و مواد شیمیایی بسیار گسترده و متنوعی وجود دارند که می توانند به عنوان مباحث جداگانه مورد بررسی قرار گیرند.

 

مواد شیمیایی آلی

به طور کلی به ترکیبات شیمیایی کربن دار مواد شیمیایی آلی می گویند. در گذشته مواد شیمی آلی از بدن موجودات زنده به دست می آمد و مورد استفاده مردم قرار می گرفت، مثل روغن برای سوخت از چربی حیوانات. با پیشرفت علم این مواد در آزمایشگاه های مواد شیمیایی تولید می شوند. ساختار اصلی مواد آلی کربن می باشد. اولین بار وهلر شیمیدان آلمانی توانست در آزمایشگاه یک ماده شیمیایی به نام اوره تولید کند. و با گذشت زمان دانشمندان توانستند مواد شیمیایی آلی بیشتری از کربن به دست بیاورند.

مواد شیمیایی

انواع مواد شیمیایی آلی

  • انواع پارافین
  • انواع روغن
  • انواع هیدروکربن
  • انواع الفین
  • انواع استیلن
  • انواع الکل
  • انواع استر
  • انواع اتر
  •  انواع آلدهید
  • انواع کتون
  • انواع آمین
  • انواع آمید
  • انواع ترکیبات آرماتیکی
  • اسید  آلی و ترپن ها

 

مواد شیمیایی معدنی

همانطور که گفتیم فقط مواد شیمیایی کربن دار مواد آلی هستند ولی مواد معدنی شامل تمام عناصر کشف شده می باشند.اصلی ترین ویژگی مواد شیمیایی معدنی جامد بودن و ساختار کریستالی آنهاست. یکی از مواد معدنی که از کربن تشکیل شده اند الماس می باشد. به طور معمول مواد شیمیایی معدنی در همه جا پیدا می شود به شرطی که به شکل طبیعی یافت شود و ساخت دست نباشد.

مواد شیمیایی

کاربرد مواد شیمیایی

مواد شیمیایی در صنایع و زندگی روزمره دارای کاربردهای بسیار گسترده ای هستند. برخی از کاربردهای اصلی آنها عبارتند از:

 

کاربرد های مواد شیمیایی در صنعت
کاربرد شرح
داروسازی مواد شیمیایی برای تولید داروها و محصولات پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند، از جمله آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد سرطان، واکسن ها و غیره
صنایع غذایی مواد شیمیایی مانند رنگ ها، افزودنی ها، اسانس ها و مواد نگهدارنده در صنایع غذایی استفاده می شوند.
صنایع نفت و گاز از مواد شیمیایی برای استخراج، پالایش و تولید محصولات نفتی و گازی استفاده می شود.
صنایع پلیمری مواد شیمیایی به منظور تولید پلاستیک ها، پلیمرها و الاستومرها استفاده می شوند.
صنایع الکترونیک از مواد شیمیایی برای تولید مواد نیمه رسانا و دیگر قطعات الکترونیکی استفاده می شود.
تولید انرژی مواد شیمیایی برای تولید انرژی از طریق فرآیندهای شیمیایی مانند سوخت های هسته ای، باتری ها و سلول های خورشیدی استفاده می شوند.
تصفیه آب و فاضلاب مواد شیمیایی برای تصفیه و پالایش آب و فاضلاب استفاده می شوند.
صنایع خودروسازی مواد شیمیایی برای رنگ آمیزی، روان کننده ها، ضدزنگ ها و مواد مخصوص دیگر در صنایع خودروسازی استفاده می شوند.
صنایع شیمیایی بخش عمده ای از مواد شیمیایی به صورت خام و یا به عنوان مواد اولیه برای صنایع شیمیایی به کار می رود.
صنایع ساختمانی مواد شیمیایی برای تولید رنگ ها، چسب ها، عایق ها و مواد ساختمانی دیگر استفاده می شوند.

 

کاربرد مواد شیمیایی آزمایشگاهی

مواد شیمیایی آزمایشگاهی یک گرید از محصولات شیمیایی هستند که درجه خلوص آنها بسیار بالا تر از گرید های صنعتی و بهداشتی بوده، به این جهت که در محیط آزمایشگاه نتیجه گیری ها و گزارشات می بایست دقیق تر به دست آیند. محققان بسیاری روزانه در آزمایشگاه های مواد شیمیایی در حال تحقیق و پژوهش هستند تا راهی برای مواجهه با مسائل و مشکلات بشریت بیایند. این تحقیقات نیازمند بهترین و خالص ترین گرید از مواد شیمیایی می باشد.

 

کاربرد مواد شیمیایی در صنایع غذایی

در گذشته مردم برای تهیه و نگهداری مواد غذایی مورد استفاده خود از روش های مختلفی استفاده می کردند مثل شکار روزانه و استفاده از نمک برای نگهداری بلند مدت، دوشیدن روزانه شیر و تبدیل آن به محصولات لبنی دیگر مثل ماست یا پنیر و روش های گوناگونی که امروزه با شرایط زندگی جدید، مردم قادر به انجام چنین کارهایی نیستند.

به همین جهت صنايع تولید مواد غذایی برای تهیه، تولید و عرضه مواد غذایی و ارائه این محصولات به مردم وارد عمل شدند. همانطور که می دانیم امروزه استفاده مواد شیمیایی در مواد غذایی تولیدی شرکت های لبنی، پروتئینی و غیره یک رکن اصلی و بسیار مهم می باشد.
دلیل استفاده از این مواد، نگهداری در زمان های طولانی و جلوگیری از فساد و آلودگی مواد غذایی می باشد. مواد شیمیایی زیادی وجود دارد که دارای گرید های غذایی و صنعتی می باشند. به عنوان مثال اسید فسفریک، هم دارای گرید صنعتی و هم گرید خوراکی است. اسید فسفریک خوراکی بیشترین استفاده را در صنعت نوشابه سازی دارد. در مواردی دیگر می توان به اسید سیتریک، بی کربنات سدیم یا جوش شیرین، اسید فرمیک و متا بی سولفیت سدیم نیز اشاره کرد. موضوع مهمی که در این گرید حائز اهميت است میزان فلزات سنگین موجود در ترکیبات ماده شیمیایی مورد نظر می باشد. این مقادیر در برگه مشخصات فنی محصول قابل ارائه است.
 

 

کاربرد مواد شیمیایی در صنایع دارویی و بهداشتی

استفاده از مواد شیمیایی در صنايع دارویی به دلیل استفاده برای بهبود بیماری ها بسیار حساسيت بالایی دارد این مواد هم باید دارای گرید دارویی و هم خوراکی باشند. خرید و استفاده محصولات دارویی یا بهداشتی غیر معتبر می تواند صدمات جانی به وجود آورد.بارها مشاهده شده که در ادکلن های ارزان قیمت به دلیل کاهش هزینه ها، از حلال های خطرناک مانند متانول که بسیار سمی بوده استفاده می کنند. متانول درصورت برخورد با پوست به راحتی باعث ایجاد مسمومیت های جدی یا مرگ در بیمار می شود.

از پرکاربرد ترین مواد شیمیایی دارویی میتوان به باز ها، اسید ها، اتر ها، هالید ها، نمک های معدنی و حلال های آلی اشاره نمود.
 

کاربرد مواد شیمیایی در صنایع چرم سازی

در صنعت چرم سازی از پوست حیوانات استفاده می شود، پوست حیوانات در حالت طبیعی به راحتی فاسد می شود و به همین جهت از چند نوع مواد شیمیایی استفاده می کنند تا چرم با کیفیت تری به دست آید. مواد شیمیایی که می توان برای صنعت چرم سازی استفاده کرد عبارتند از:

  • سولفید سدیم
  • متیل آمین
  • سولفیدات سدیم
  • آهک هیدراته
  • نمک آمونیوم
  • کرومات سرب
  • اکسید روی

 

مواد شیمیایی

کاربرد مواد شیمیایی در صنعت چاپ

در این صنعت نیز از مواد شیمیایی مختلفی ماننده زایلین و تولوئن در ساخت مرکب و همچنین از الکل ها جهت استفاده به عنوان حلال برای ساخت جوهر استفاده می شود.

 

کاربرد مواد شیمیایی در شوینده

همانطور که می دانید مواد شوینده به طور کلی از مواد شیمیایی تولید می شوند و یکی از پرکاربرد ترین محصولاتی هستند که در روز به صورت متوالی از آنها استفاده می کنیم. صابون، شامپو، مایع ظرفشوئی، مایع دست شویی، پودر لباس شویی، جرم گیر، محصولات آرایشی بهداشتی و بسیاری از محصولات دیگر برای تولید این شوینده ها مواد شیمیایی بسیار زیادی کار گرفته می شود. به عنوان مثال تولید شامپو ها از اسید سولفونیک، گلیسیرین، سدیم لوریل اتر سولفات و غیره استفاده می شود.

 

نکات ایمنی و نگهداری مواد شیمیایی

همان طور که از نام مواد شیمیایی پیداست اکثر این مواد برای سلامت بدن مضر و خطرناک می باشند و می تواند آسیب های جدی آنی یا در بلند مدت در بدن انسان ایجاد کند.بعضی مواد می تواند باعث خورندگی و آسیب به پوست و تحریک دستگاه تنفسی شود. یا در مواردی این مواد می توانند اشتعال زا باشند. بدیهی است که قبل از استفاده از هر موادی لازم است که نکات ایمنی و msds محصول مورد نظر را با دقت مطالعه کرد.

به طور کلی ضروریست هنگام کار با مواد شیمیایی از روپوش، دستکش، ماسک و عینک مناسب کار با مواد شیمیایی استفاده کرد. نگهداری این مواد باید در انبار های مسقف و با تهویه مناسب و سالم به دور از نور خورشید و در جای خشک و خنک انجام شود. برای قرار گیری در انبار از پالت های مخصوص مواد شیمیایی استفاده می شود و به هیچ وجه نباید بشکه یا کیسه حامل مواد شيميايي را مستقیم بر روی زمین در انبار نگهداری کرد.

 

msds چیست؟

مواد شیمیایی

Materials safety data sheet که به اختصار msds نامیده می شود یک برگه شامل اطلاعات و نکات ایمنی مواد شیمیایی مورد نظر می باشد. در این سند اطلاعاتی مبنی بر شیوه مصرف، انبارداری، میزان سمیت و چگونگی مواجهه با افراد آسیب دیده توضیح داده است.


به طور خلاصه msds شامل موارد زیر می باشد:

شیوه استفاده درست از ماده شیمیایی
شرایط نگهداری و انبار
نحوه صحیح جابه جایی مواد شیمیایی
چگونگی کنترل شرایط محیط و امدادرسانی به شخص آسیب دیده

 

مواد شیمیایی

خرید مواد شیمیایی

چگونگی خرید مواد شیمیایی بسیار امر مهمی است. مواد شیمیایی مختلف عموما ظاهری شبیه به هم دارند و در بیشتر مواقع از روی ظاهر میزان خلوص و کیفیت ماده را نمی توان تشخیص داد. به همین منظور به شما عزیزان پیشنهاد می شود برای خرید مواد شیمیایی حتما به مراکز معتبر مراجعه کرده و از فروشنده شناسه محصول و برگه آنالیز مرتبط آن را درخواست کنید. شرکت دلکو صنعت مفتخر است که با یک دهه فعالیت مدیران و کارشناسان خود در زمینه تامین،فروش و خدمات پس از فروش مواد شیمیایی و تجهیزات صنعتی و دارا بودن دانش فنی و اخذ تجارب مختلف در زمینه تامین مواد شیمیایی و تجهیزات صنعتی به یکی از بزرگترین شرکت ها در این زمینه تبدیل شده است.

شرکت  دلکو صنعت از اینکه مورد اعتماد مشاوران،کارخانجات و مدیران صنایع و مدیران پروژه های شیمیایی و عمرانی واقع شده است به خود می بالد. چشم انداز شرکت دلکو صنعت، تامین مواد شیمیایی، تجهیزات صنعتی و خدمات پس از فروش و همچنین مشاوره و کیفیت مهندسی عالی به صاحبان صنایع و مدیران صنعت و مشتریان گرامی می باشد.همچنین این شرکت در نظر دارد با ارائه بهترین و با کیفیت ترین برندهای مواد شیمیایی از برترین کشورهای اروپایی و آسیایی جهت پیشبرد اهداف صنعت و افزایش تولیدات کارخانجات صنعتی گام برداشته و نقش موثری در پیشرفت و اعتلای صنعت کشور ایفا نماید.

مواد شیمیایی

دلکوصنعت یکی از بزرگترین تامین کننده و واردکنندگان مواد شیمیایی در کشور می باشد. برای اطلاع از قیمت مواد شیمیایی و مشاوره رایگان با کارشناسان دلکو صنعت تماس بگیرید.

سوالات متداول

مواد شیمیایی معمولاً به دو دسته "آلی" و "معدنی" تقسیم می شوند. مواد آلی شامل ترکیباتی با اتصالات کربنی هستند، در حالی که مواد معدنی از موادی تشکیل شده اند که اصلی ترین اجزای آنها عناصر معدنی هستند.

شناسایی مواد شیمیایی معمولاً از طریق آزمایش های شیمیایی مختلف انجام می شود، از جمله آنالیزهای طیف سنجی و آزمون های فیزیکی و شیمیایی.

استفاده ایمن از مواد شیمیایی نیازمند رعایت دقیق دستورالعمل ها و ایمنی های مرتبط است، از جمله استفاده از وسایل حفاظتی مانند عینک، دستکش و لباس های مخصوص و همچنین شناخت دقیق خواص و ویژگی های هر ماده.

مواد شیمیایی باید به دقت و با رعایت دستورالعمل های ایمنی و آموزش های لازم مورد استفاده قرار گیرند. از جمله اقداماتی که می توان انجام داد عبارتند از استفاده از وسایل حفاظتی، انجام آزمایشات در محیط های مناسب و استفاده از مواد با کیفیت و معتبر.

دیدگاه کاربران

به این دسته بندی امتیاز دهید

مرتضوی

۱۴۰۳/۰۲/۲۵

سلام بنده برای تامین مواد اولیه کارخانه خود نیاز به مواد شیمیایی مختلفی دارم آیا امکان تامین مواد شیمیایی به صورت عمده و قیمت مناسب از شرکت شما وجود دارد؟