تفاوت پمپ هیدرولیک و هیدروموتور چیست؟
پمپ هیدرولیک و هیدروموتور از تجهیزات حیاتی در یک مدار هیدرولیک هستند که می توانند باعث عملکرد مطلوب و کارایی مورد نظر شوند. زمانی که صحبت از تفاوت از این دو تجهیز می شود باید پارامترهای زیادی بررسی شود از جمله دور، توان، گشتاور خروجی و غیره. دور خروجی به معنای انتقال عملکرد به تجهیزات خروجی مانند کانوایر و یا زنجیرهای انتقال مواد است و دور ورودی به معنای ایجاد عملکرد در پمپ هیدرولیک. زمانی که پمپ ورودی دارای عملکرد مطلوب با فشار مورد نظر را داشته باشد هیدروموتور در فشار مطلوب می تواند کارایی بالایی را داشته باشد. پمپ هیدرولیک دارای یک دور ثابت است که توسط الکتروموتور به آن اعمال می شود در حالی که هیدروموتور سه نوع دور را به خروجی سیستم انتقال می دهد. دوری که معمولاً هشتاد تا نود درصد عملکرد آن را شامل می شود به آن دور پیوسته گفته می شود. دوری که معمولاً تا ده درصد عملکرد سیستم را شامل می شود به آن دور متناوب و دوری که فقط یک درصد از عملکرد هیدوموتور را شامل می شود به آن دور لحظه ای گفته می شود. این پارامتر برای حجم، گشتاور و توان هیدروموتور نیز به این صورت می باشد.
زمانی که تجهیزات هیدرولیک مانند هیدروموتور و پمپ را کنار هم قرار می دهیم برخی مواقع هیچ تفاوت ظاهری با هم ندارند مانند پمپ دنده ای و هیدروموتور دنده خارجی که شباهت بسیار زیادی با یکدیگر دارند ولی تفاوت عملکردی آن ها بسیار بارز می باشد. معمولاً هیدروموتور دنده ای خارجی دارای یک پورت اضافی است که به آن درین یا تخلیه گفته می شود. هیدروموتور قابلیت چرخش شافت در هر دو جهت چپ و راست را دارا می باشد در حالی که پمپ فقط در یک جهت چپ یا راست قابلیت چرخش دارد. پمپ به الکتروموتور متصل می شود و قابلیت کارکرد با دورهای خاصی را دارد، یعنی محرک باید در محدوده خاصی از سرعت شافت باشد که بتواند عملکرد مطلوبی داشته باشد در حالی که هیدروموتور دور خروجی را به کاربر ارائه می دهد به این معنی که هر دوری که نیاز داشته باشید می توانید از هیدروموتور که یک عملگرد یا اکچویتور است دریافت نمایید.
پمپ هیدرولیک از نظر قیمت با هیدروموتور کمی اختلاف دارند. به معنی که معمولاً قیمت هیدروموتور از پمپ بیشتر است. زمانی که در پمپ صحبت از دبی یا جابجایی حجمی می شود منظور مقدار سیالی است که در هر دقیقه توسط پمپ با فشار خاصی به سیستم تزریق می شود در حالی که مفهوم جابجایی در هیدروموتور متفاوت است یعنی حجم هیدروموتور مقدار سیالی است که در هر دور وارد هیدروموتور شده و باعث چرخش شافت و همچنین ارائه گشتاور و توان مورد نیاز در دقیقه می باشد. هیدروموتور به خروجی مدار متصل می شود برای چرخش چیزی که نیاز داریم در حالی که پمپ به الکتروموتور یا درایو متصل می گردد. هیدروموتور معمولاً خشک کار می کند در حالی که پمپ در حالت غرقی و همچنین داخلی روغن نیز می تواند عملکرد داشته باشد بخصوص نوع اسکرو که در سیستم های آسانسور و بالابر به وفور از آن ها استفاده می گردد.
موتور هیدرولیک قابلیت کوپل با گیربکس های کاهنده را دارا می باشد و می تواند دور خروجی را به وسیله آن ها کاهش دهد در حالی که توان ثابت است مقدار گشتاور نیز زیاد می شود در حالی که پمپ با پمپ های دیگر نیز می تواند کوپل شود و در حالت دو، سه یا چهار طبقه در مدار وجود داشته باشند. معمولاً پمپ هیدرولیک دوقلو یا دوبل یا چند طبقه در سیستم به منظور چند کاربره کردن و یا استفاده برای عملگرهای مختلف به کار می روند همچنین برخی از سیستم های هیدرولیک نیاز به دبی بسیار بالا دارند که در این صورت به آن پمپ های پر کن و پمپی که به آن متصل می شود دارای دبی پایین و فشار بالا است که می تواند بیشترین کارایی را در سیستم هیدرولیک داشته باشد. هیدروموتور و پمپ هیدرولیک هر دو از اجزای مهم سیستمهای هیدرولیکی هستند، اما وظایف و عملکردهای متفاوتی دارند:
کاربردها
هیدروموتور دندهای: مشابه پمپ دندهای عمل میکند و برای کاربردهای با سرعت بالا و گشتاور کم مناسب است.
هیدروموتور پرهای: مشابه پمپ پرهای عمل میکند و برای کاربردهای با سرعت متوسط و گشتاور متوسط مناسب است.
هیدروموتور پیستونی: مشابه پمپ پیستونی عمل میکند و برای کاربردهای با سرعت پایین و گشتاور بالا مناسب است.
کاربردها
ماشینآلات کشاورزی: مانند تراکتورها و کمباینها.
ماشینآلات ساختمانی: مانند بیل مکانیکی و بولدوزرها.
سیستمهای انتقال قدرت: مانند نوار نقالهها و سیستمهای چرخشی در کارخانهها.
جهت تبدیل انرژی: پمپ هیدرولیک انرژی مکانیکی را به انرژی هیدرولیکی تبدیل میکند، در حالی که هیدروموتور انرژی هیدرولیکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند.
کاربرد: پمپها برای ایجاد جریان و فشار در سیستمهای هیدرولیکی استفاده میشوند، در حالی که هیدروموتورها برای ایجاد حرکت مکانیکی در ماشینآلات استفاده میشوند.
هیدروموتور و پمپ هیدرولیک هر دو از اجزای مهم در یک مدار هیدرولیک هستند که باید حضور داشته باشند. هیدروموتور برای تبدیل انرژی هیدرولیک به توان مکانیکی و پمپ هیدرولیک برای تبدیل توان مکانیکی به انرژی هیدرولیک. به عبارت دیگر موتور هیدرولیک برای عملکرد مطلوب به فشار نیاز دارد در حالی که پمپ هیدرولیک به توان الکتروموتور. دلکو صنعت با ارائه مشاوره فنی رایگان قابلیت ارائه هیدروموتور و پمپ مطلوب را برای سیستم ها دارای می باشد. انتخاب هر دوی این تجهیزات بسیار مهم و حیاتی است. زمانی که نتوانیم عملکرد مطلوبی برای عملگر سیستم داشته باشیم نمی توانیم بازدهی بالایی را ارائه دهیم و این می تواند صدمات جبران ناپذیری را به سیستم وارد کند بنابراین نیاز است که با محاسباتی که مربوط به حجم و دور هیدروموتور و همچنین دبی پمپ است، عملگرد دورانی مطلوب را انتخاب کنید. زمانی که دبی پمپ و فشار درخواستی هیدروموتور که معمولاً هیدروموتورهای اوربیتالی در فشار 160 بار به صورت مطلوب کار می کنند می توان مقدار توان الکتروموتور را نیز به دست آورد.